Friday, June 10, 2011

Keskpäevane võilillevein

Võilill on vana-prantsuse keeles dens Leonis ehk lõvi hammas. Sama nimi on võilillel ka vanainglise keeles. Nimi tuleb võilillelehe liigestatud leheservast, mille sakid meenutavad teravaid hambaid.
Ameerikas kasutatakse võilillelehti toiduks ka aurutatult. Nii pikeneb võilillede kasutusaeg, sest värskelt sobivad salatisse ainult noored lehed, aurutamine tasandab pisut lehtede kibekat maitset. Siiski on võililled ikkagi kevadel ja varasuvel söögilauale panekut väärt
Täna pakun oma märkmikus kaks Ameerika võililleveini retsepti. Võililleaeg ei ole veel läbi ja nii tasub vaadata ja võrrelda, kuidas Uuel Mandril võililleveini tehakse. Retsepte ja soovitusi on väga palju, koguni nii palju, et valiku tegemine on päris raske. Siin on kaks suhteliselt lihtsat ja minu isa võililleveini valmistamismeetodile sarnast retsepti. Erinevus on selles, et Keskpäevase võililleveini retseptis ei ole sidrunhapet ja happeliseks lisandiks on apelsinimahl, mis koos apelsini oranžide kooreribadega annavad võililleveini pisut lamedale maitsele särtsakamat jumet. Mina prooviksin kindlasti asendada poole apelsinimahlast rabarberimahlaga. Aga vana originaalretsept on kindlasti väärtus omaette.

Keskpäevane võilillevein

5 liitrit võililleõisi
3,2 kg kristallsuhkrut
5 suurt apelsini
10 liitrit vett
veinipärmi (ja pärmitoitainet 1 spl)

See on traditsiooniline retsept „Keskpäevase võililleveini“ valmistamiseks, ja nii nagu nimigi ütleb, tuleb võililled korjata keskpäeval, kui need on täielikult avatud.
Korja võililleõied ja alusta kohe veinivalmistamisega: Pane vesi keema ja kuni see soojeneb, puhasta õienuppe ja eemaldada nii palju rohelisi tupplehti kui võimalik. Originaalretsept nõuab viis liitrit kroonlehti ja ainult kroonlehti. Siiski annab roheline materjal võililleveini maitsele selle tabamatu miski ehk je ne sais quoi.
Vala keev vesi lilledele, kata riidega ja jäta nii kaheks päevaks seisma. Pane tähele: Ära hoia segu rohkem kui kaks päeva. Vala tõmmanud segu tagasi potti ja lase keema tõusta. Lisa apelsinide oranž koor, valget kooreosa ei tohi kasutada. Keeda segu kümme minutit. Kurna vedelik läbi õhukese riide või jõhvsõela pudelisse või muusse käärimisnõusse, millesse on lisatud vajalik suhkrukogus. Lahusta suhkur veinivirret liigutades. Kui segu on jahtunud, apelsinidest pressitud mahl ja veinipärm. Paigalda käärimistoru ja oota kuni käärimine on täielikult lõppenud. Selita veini ja hoia pudelis jahedas kohas vähemalt kuus kuud. Veinigurmaanid kinnitavad, et kui pikendada valmis veini hoidu aastani, paraneb veini maitse tohutult.
Kohandatud retsept C.J.J. Berry's First Steps in Winemaking

Lihtne võilillevein

4 liitrit võililleõisi
1600 grammi kristallsuhkrut
14 grammi sidrunhapet
1 tl pärmi toitainet
4 liitrit vett
veinipärmi


Pane vesi keema. Vahepeal pese võililled ja eemalda varrejäänused ja tupplehed. Pane võililled nõusse ja vala peale keev vesi. Lisa suhkur, sidrunhape ja pärmi toitaine. Sega hästi kuni suhkur on lahustunud. Kata nõu riidega ja lase seista üleöö. Nõruta virre ja pigista ka kergelt segust vedelik välja. Lisa veinipärm, kata anum ja oota, kuni jõuline käärimine lõpeb. Siis sega veinivirret ja paigalda käärimistoru. Hoia, kuni vein puhastub ja pärm settib. Ime voolikuga vein ümber teise pudelisse ja paigalda uuesti käärimistoru. Toimi nii iga kahe kuu tagant kuni veinipudeli põhjale ei moodustu enam uut setet. Oota veel kaks nädalat ja villi vein pudelitesse. Selliselt valmistatud vein parandab kuni 2 aastat.
Kohandatud retsept: Julius H. Fessler's Guidelines.

No comments: